Stijging minimumloon

Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75 procent. Door een wetswijziging wordt het minimumloon vanaf nu per uur uitgedrukt. Wat het minimumloon per maand is, moet je zelf berekenen aan de hand van het wettelijk uurloon en het aantal werkuren. Dat zorgt voor een extra stijging binnen veel bedrijven.

STAP-budget afgeschaft

Vanaf 1 januari 2024 kun je geen beroep meer doen op het STAP-budget. Deze subsidie voor scholing werd de afgelopen jaren veel gebruikt. Per aanvraagperiode kon je 1000 euro per persoon krijgen voor cursussen, trainingen en opleidingen. Met de afschaffing van het STAP-budget is de belangrijkste subsidie voor opleiding volledig verdwenen. 

Hogere reiskostenvergoeding

Het tarief voor de belastingvrije reiskostenvergoeding gaat omhoog naar 23 cent per kilometer in 2024. Dit was 21 cent per kilometer in 2023. De laatste jaren is de vergoeding voor reiskosten stapsgewijs gestegen. Zo was de vergoeding in 2022 nog 0,19 euro per kilometer.

Belastingvrij ov-abonnement

Een absolute meerwaarde voor het arbeidsvoorwaardenpakket. Je werknemer een ov-abonnement geven of vergoeden wordt eenvoudiger. Het maakt daarbij niet uit of jij of je werknemer de ov-kaart koopt. In beide gevallen hoef je er geen loonbelasting over te betalen. Je werknemer moet de kaart wel (deels) gebruiken voor zakelijk reizen, dat is een belangrijke voorwaarde. 

Wil je meer informatie over de wetswijzigingen in 2024? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met jou mee over deze ontwikkelingen en wat dit betekent voor jouw organisatie.