Hoe lang en hoe vaak heb je recht op pauze?

Voor jouw pauzes gelden de volgende regels:

  • Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier.
  • Als je langer dan 10 uur werkt, heb je volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag je splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
  • Heb je een cao (of bedrijfsregeling) waarin iets is geregeld over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar er geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken.
  • Je mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze. Een pauze is bedoeld als onderbreking van de werktijd.

Werken zonder pauze

Alleen in twee gevallen mag je werken zonder pauze te nemen:

  • Je werkt alleen en je hebt geen direct contact met een collega die vergelijkbaar werk doet.
  • Door de aard van het werk is het onmogelijk om pauze te nemen. Overigens moet dit wel in de cao of bedrijfsregeling staan. Of jouw werkgever moet hierover schriftelijke afspraken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebben gemaakt.

Wetgeving omtrent doorbetaling tijdens pauzes

In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Tijdens pauzes werk je niet en heb je geen recht op loon. In jouw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.  

Op zoek naar een nieuwe baan?

Bakker & Bosch begrijpt dat het vinden van de juiste baan een belangrijke stap is in je carrière. Daarom gaan we verder dan alleen het matchen van cv’s met vacatures. Ons team van ervaren recruiters luistert naar jouw wensen, ambities en sterke punten. We begeleiden je door het sollicitatieproces, bieden ondersteuning bij het opstellen van een overtuigend cv en bereiden je voor op sollicitatiegesprekken. Ons doel is om niet alleen een baan te vinden die bij je past, maar ook om jouw professionele groei te stimuleren.

Contacteer ons!

Ben je klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Neem vandaag nog contact op met Bakker & Bosch! Ons team staat klaar om je te begeleiden bij het vinden van de ideale match voor jouw vaardigheden en ambities. Samen zorgen we ervoor dat jouw carrière een succesverhaal wordt.