Kandidaten ghosten vaker: zo maak jij het verschil in recruitment
15 mei 2025
Manon Reijnen
Je hebt eindelijk de ideale kandidaat gevonden. Willem, 31 jaar uit Vught. Werkzoekend, gemotiveerd en hij past perfect bij het profiel van jouw opdrachtgever. Hij mag op gesprek. Jij blij, klant blij. Maar dan… blijft het stil. Geen reactie meer. Geen appje, geen belletje. Willem lijkt van de aardbodem verdwenen. Frustrerend? Jazeker. Maar ook een kans om je aanpak te verbeteren. Want het fenomeen ‘ghosting’ is niet alleen een uitdaging, het is ook een kans.
Wat is ghosting in recruitment?
Ghosting, ooit een term uit de datingwereld, duikt steeds vaker op in recruitment. Een kandidaat ‘verdwijnt’ tijdens of na het sollicitatieproces zonder iets te laten weten. Vooral Generatie Z (1996-2015) en Millennials (1980-1995) doen dit het vaakst. Vacaturesite Indeed belicht dit fenomeen in een artikel en geeft inzicht in mogelijke oorzaken én hoe werkgevers hiermee om kunnen gaan.
Waar het voorheen vooral werkgevers waren die niet meer reageerden, draait de situatie zich langzaam om. In een krappe arbeidsmarkt hebben kandidaten het voor het kiezen. En dat biedt recruiters de kans om zich te onderscheiden.
“Om ervoor te zorgen dat het contact warm blijft, spreek ik vanaf het eerste moment met kandidaten af wat hun gewenste communicatiemiddel is en wanneer het hen het beste uitkomt. Daarnaast houd ik het contact warm met korte, persoonlijke updates, ook als ik nog geen nieuws heb. Ik ben geïnteresseerd in wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden wanneer ze (latent) openstaan voor het zetten van een vervolgstap. Ik merk dat het vertrouwen groeit door mijn betrokkenheid en kandidaten stellen zich daardoor automatisch open. Het verschil zit ’m echt in de momenten van oprechte aandacht en interesse.”
Manon Reijnen, Recruitment Consultant
De arbeidsmarkt is veranderd en dat is prima
Dat ghosting vaker voorkomt, zegt vooral iets over de huidige arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar talent, zeker in sectoren als IT, techniek, zorg en specialistische dienstverlening. Kandidaten worden vaak benaderd en kunnen zelf kiezen met wie ze in zee gaan. Dit betekent niet dat ze geen respect hebben voor jouw tijd, het betekent dat ze snel schakelen en gaan voor wat goed voelt. De oplossing? Zorg dat jij dat ‘goede gevoel’ bent.
Waarom kandidaten afhaken?
De belangrijke vraag is hoe je dit voorkomt. Ghosting in recruitment komt vaak voort uit twijfel, onzekerheid of een gebrek aan verbinding. Gelukkig kun je als recruiter veel doen om dit te voorkomen:
1. Investeer vanaf het eerste contact in vertrouwen
Maak vanaf het begin duidelijk dat je er bent voor de kandidaat. Geen standaard mailtjes of afstandelijke gesprekken, maar echte aandacht. Vraag naar drijfveren, wensen, twijfels. Toon oprechte interesse. Zo voelt de kandidaat zich gezien en is de kans veel kleiner dat hij of zij zomaar uit beeld verdwijnt.
2. Maak communicatie helder en persoonlijk
Stem direct af hoe je met elkaar communiceert. WhatsApp, bellen, mail, alles is oké, zolang het werkt voor beide partijen. Ben transparant over het proces. Hoe ziet het eruit? Wat zijn de verwachtingen? Wat als het gesprek tegenvalt? Duidelijkheid voorkomt misverstanden.
3. Ben snel, maar zorgvuldig
Een kandidaat hoort graag snel iets terug. Wacht je te lang met feedback of een vervolggesprek, dan is de kans groot dat hij of zij al elders verder is gegaan. Houd dus vaart in het proces, maar blijf wel eerlijk en realistisch.
4. Geef tips, inzichten, coaching
Als recruiter ben je niet alleen bemiddelaar, maar ook de gids. Geef de kandidaat praktische tips, bereid samen gesprekken voor en evalueer hoe het is gegaan. Zo laat je zien dat je meedenkt en dat vergroot de loyaliteit.
5. Blijf in contact, ook bij een afwijzing
Wordt de kandidaat het uiteindelijk niet? Laat het netjes weten, met uitleg. Dat wordt gewaardeerd én onthouden. Wie weet is er later een betere match en dan kom je in beeld als die recruiter die het gewoon goed doet.
Ghosting? Zie het als feedback
Ghosting voelt soms als een klap in het gezicht, maar eigenlijk is het een signaal. Een uitnodiging om je proces, communicatie en persoonlijke aanpak te verbeteren. Want juist nu, in een markt waar kandidaten de regie pakken, kun jij als recruiter het verschil maken. Met empathie. Met snelheid. Met duidelijkheid.
Laat kandidaten voelen dat je meedenkt, dat je eerlijk bent én betrokken. Dan ben jij niet zomaar ‘de zoveelste recruiter’, maar een partner in hun loopbaan. En dat is precies wat nodig is om ghosting te voorkomen.
Neem contact op
Wil jij als organisatie of recruiter beter inspelen op het gedrag en de verwachtingen van kandidaten? Ghosting hoeft geen struikelblok te zijn, maar juist een kans om je recruitmentproces persoonlijker en effectiever te maken. Wij denken graag met je mee. Of je nu worstelt met afhakers, je candidate journey wilt verbeteren of zoekt naar manieren om duurzame relaties op te bouwen met talent, wij helpen je vooruit. Neem gerust contact met ons op.