Het opzegtermijn hangt af van de duur van jouw contract. En of je nog in je proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met je werkgever.

Wat is het opzegtermijn met een vast contract

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan heb je een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat je 1 maand van te voren je contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.

Stel: je wil per 1 april uit dienst, dan moet je jouw contract uiterlijk vóór 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet je dan gewoon nog werken.

Langere opzegtermijn

Je mag een langere opzegtermijn afspreken met je werkgever. Deze afspraak moet je dan in het contract laten zetten. Het opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden. Is jouw opzegtermijn langer dan 1 maand? Dan moet die van je werkgever 2 keer zo lang zijn. 

Stel: je spreekt een opzegtermijn af van 5 maanden. Dan moet je werkgever zich houden aan een opzegtermijn van 10 maanden.

Kortere opzegtermijn

Je mag een kortere opzegtermijn afspreken met je werkgever als dit in het cao staat. Deze afspraak hoef je niet in je contract te laten zetten.

Wat is het opzegtermijn met een tijdelijk contract?

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan eindigt je contract vanzelf op de afgesproken einddatum. Je hebt in dit geval geen opzegtermijn. 

Contract eerder opzeggen 

Je mag met je werkgever afspreken dat je het contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet je dan in het contract laten zetten.

Wat is het opzegtermijn tijdens je proeftijd

Zit je nog in je proeftijd? Dan heb je geen opzegtermijn. Je kan per direct ontslag nemen en het contract opzeggen. Het dienstverband stopt dan meteen.