Een goede en actieve verzuimbegeleiding

Iedereen is wel eens ziek en het werk is dan meestal goed op te vangen door collega’s. Maar wat als het verzuim langer duurt en hierdoor werk blijft liggen, de druk op collega’s en de leidinggevende toeneemt en jij te maken krijgt met de verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter (WvP)? Dan is een goede, actieve en correcte verzuimbegeleiding van essentieel belang. Een inefficiënte aanpak van verzuim kan namelijk leiden tot hoge (extra) kosten, frequent verzuim en een verzuimcultuur waarbij ook gezonde medewerkers overbelast raken en uitvallen. Reden genoeg om tijdig maatregelen te nemen tegen verzuim binnen uw organisatie, enkel verzekeren is namelijk niet voldoende.

“Op het gebied van ziekteverzuim werken wij samen met Bakker & Bosch. Het grote pluspunt wat ik merk is hun persoonlijke benadering met onze medewerkers. Ook hier zijn de lijnen tussen werknemer-werkgever-verzuimbegeleider kort en wordt de aanpak op herstel vanuit diverse invalshoeken bekeken. Ze wijken af van de geijkte paden en weten met hun verfrissende invalshoek medewerkers zo snel mogelijk binnen hun mogelijkheden weer op de werkvloer terug te laten keren. Bakker & Bosch is daardoor voor ons als middelgrote organisatie een prettige (sparring) partner op ons HR beleid. “

Ingrid Keetels, HR medewerker Aarts Packaging

Aanpak frequent verzuim

Om frequent verzuim goed aan te kunnen pakken, moet je als werkgever eerst goed weten welke specifieke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Over het algemeen kennen we namelijk diverse oorzaken die kortdurend ziekteverzuim op kunnen leveren, bijvoorbeeld omdat sommige werknemers;

  • een fragiele conditie hebben;
  • onvrede hebben met hun werk of inkomen;
  • een te hoge werkdruk ervaren;
  • onvrede hebben over de relatie met de werkgever of collega’s;
  • problemen van persoonlijke aard.

Gewenste percentage verzuim

Ieder jaar komt deze vraagstelling voorbij en wij willen als ondernemer allemaal dat het percentage verzuim omlaag gaat. We stellen deze vraag al in het begin van het jaar, maar we weten nog lang niet wat het komende jaar voor ons in petto heeft. Laat staan dat we daar een percentage aan koppelen. Moeten we voor 5% gaan of toch 4,5 of 5,5% en als we nu toch bezig zijn waarom niet gewoon slechts 1%. Wij geloven zelf niet in deze arbitraire doelstelling, want het zegt eigenlijk zeer weinig over de werkelijkheid van het begrip verzuim. We weten namelijk nog niets over het verloop met betrekking tot het verzuim voor het komende jaar. Lees meer over evalueren ziekteverzuim.

Vast aanspreekpunt

Wil jij één contactpersoon die al je verzuimvraagstukken kan beantwoorden? Dan ben je bij Bakker & Bosch aan het juiste adres. Onze verzuimconsultants zijn nauw betrokken bij jouw organisatie en gaan graag op zoek naar de beste oplossing voor jouw verzuimvraagstuk. Benieuwd hoe dit werkt? We komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te bespreken. 

Ondersteuning nodig bij jouw vraagstuk?

Nieuwsgierig wat wij voor jou nog meer kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op. Naast onze verzuimbegeleiding bieden wij nog veel meer services aan, zoals HR interimHR consultancy, HR projecten en HR support. We komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te bespreken. 

Bakker & Bosch – Weet Wat Werkt.