Hoe moet je een sollicitatiebrief schrijven?

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan overweldigend lijken, maar met de juiste aanpak wordt het een stuk eenvoudiger. Hieronder staan de stappen die je kan volgen:

Onderzoek en voorbereiding

Voordat je begint met schrijven, is het essentieel om het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert grondig te onderzoeken. Begrijp de bedrijfscultuur, de vereisten van de functie en de specifieke taken die bij de rol horen. Deze informatie zal je helpen om je sollicitatiebrief op maat te maken en specifieke punten te benadrukken.

Opbouw van de sollicitatiebrief

Een goede opbouw van je sollicitatiebrief is van vitaal belang om de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden. Houd rekening met de volgende structuur:

  1. Aanhef: Begin met een aanhef gericht aan de juiste persoon. Vermijd algemene aanheffen zoals ‘Geachte heer/mevrouw’.
  2. Inleiding: Introduceer jezelf en vermeld de functie waarvoor je solliciteert. Schrijf ook in de sollicitatiebrief waar je de vacature bent tegenkomen.
  3. Midden: Hier is waar je jezelf presenteert. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Benadruk je vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de functie.
  4. Slot: Sluit af met een sterke alinea waarin je je enthousiasme voor de functie en het bedrijf uitdrukt. Geef aan dat je graag je sollicitatiebrief en cv nader zou willen toelichten in een gesprek.
  5. Afsluitende groet: Sluit af met een groet, zoals ‘Met vriendelijke groet’ gevolgd door je naam.
sollicitatiegesprek

Sollicitatiebrief schrijven voorbeeld

Om je te helpen bij het begrijpen van de bovenstaande opbouw, volgt hier een voorbeeld van een goede sollicitatiebrief:


Beste [Naam van de ontvanger],

Met veel enthousiasme solliciteer ik voor de functie van [Functietitel] bij [Bedrijfsnaam]. Als toegewijde [Je Huidige Functie of Vaardigheid] met [Aantal Jaar] jaar ervaring, ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling kan zijn binnen het team van [Teamnaam of Bedrijfsnaam].

In mijn huidige rol bij [Huidige Werkgever] heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in [Belangrijke Vaardigheden of Verantwoordelijkheden die relevant zijn voor de functie]. Deze ervaringen hebben mij goed voorbereid op de uitdagingen van de functie bij [Bedrijfsnaam], vooral gezien de focus op [Een Belangrijk Aspect van de Functie].

Ik ben onder de indruk van [Bedrijfsnaam]’s toewijding aan [Vermeld een specifiek kenmerk of waarde van het bedrijf] en ik ben enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan [Een project, doelstelling of initiatief van het bedrijf]. Graag zou ik mijn passie voor [Relevante industrie of veld] verder willen bespreken en mijn bijdrage aan [Bedrijfsnaam] willen delen.

Graag zou ik mijn sollicitatiebrief en CV verder willen toelichten tijdens een gesprek. Ik kijk ernaar uit om mijn enthousiasme voor deze positie te delen.

Met vriendelijke groet,
[Naam]

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Door de bovenstaande tips en voorbeelden te volgen, kun je een sollicitatiebrief maken die opvalt en je kansen op succes vergroot. Vergeet niet om de specifieke bedrijfsinformatie en functievereisten op te nemen om een op maat gemaakte en overtuigende brief te creëren!

Bekijk ook eens onze vacaturepagina en misschien zit jouw droombaan hier wel tussen! Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.