In de sector Metaal en Techniek werk je vaak met vakmensen, techniek en innovatie. Maar achter elk goed lopend bedrijf staan duidelijke afspraken. Die afspraken zijn vastgelegd in de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) voor de Metaal en Techniek. Op deze pagina leggen we uit wat deze cao inhoudt, voor wie hij geldt en waarom hij belangrijk is voor jou als werknemer.
Wat is de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor Metaal en Techniek sector?
De CAO Metaal en Techniek is een overeenkomst tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden) in de sector. In deze cao staan afspraken over onder andere:
Salaris en toeslagen
Werktijden en overwerk
Vakantie, verlof en feestdagen
Veiligheid op de werkvloer
Scholing en ontwikkeling
Pensioen en sociale zekerheid
Het doel van de cao is om werknemers en werkgevers duidelijkheid, zekerheid en gelijke arbeidsvoorwaarden te bieden binnen de branche.
Voor wie geldt deze Arbeidsovereenkomst?
De cao Metaal en Techniek geldt voor werknemers die werken bij een werkgever in een van de volgende bedrijfstakken:
Technisch installatiebedrijf
Metaalbewerking
Isolatiebedrijf
Carrosseriebedrijf
Goud- en zilvernijverheid
Zowel fulltimers, parttimers als inleenkrachten vallen onder de cao, zolang ze arbeid verrichten voor een bedrijf binnen deze sector dat onder de cao valt. Voor leidinggevenden op directieniveau en functies boven functiegroep 11 zijn uitzonderingen van toepassing.
Belangrijke onderdelen van de CAO Metaal en Techniek
Arbeidsduur en werktijden: De standaard werkweek is gemiddeld 38 uur. Werktijden worden vastgelegd in een dienstrooster. Er zijn ook regelingen voor overwerk, ploegendienst en consignatiedienst.
Vakantie en verlof: Je hebt recht op minimaal 25 vakantiedagen bij een fulltime dienstverband. Ook zijn er extra vrije uren voor oudere werknemers en regelingen voor collectieve vakanties en ADV-dagen.
Ontwikkeling en scholing: Er is veel aandacht voor scholing, her- en bijscholing. Voor sommige opleidingen krijg je betaald verlof of een scholingsdag.
Veilig en gezond werken: Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent ook dat je de juiste beschermingsmiddelen krijgt.
Salaris en toeslagen: De cao kent vaste salaristabellen, leeftijdsverhogingen en functiejaren-opbouw. Ook zijn er afspraken over vakantiegeld (8%) en toeslagen voor onregelmatige diensten.
Waarom is de CAO Metaal en Techniek belangrijk?
Een cao biedt duidelijkheid en bescherming. Het voorkomt willekeur en zorgt voor:
Gelijke behandeling van alle werknemers
Minimale arbeidsvoorwaarden die werkgevers verplicht moeten naleven
Betere balans tussen werk en privé
Zekerheid over je rechten bij ziekte, ontslag of reorganisatie
Perspectief op groei door scholing en loopbaanontwikkeling
Zeker in een technische branche waar de werkdruk hoog kan zijn en veiligheid cruciaal is, zorgt de cao ervoor dat jij je werk goed én gezond kunt blijven doen.
Nieuws & Blogs
Op onze website hebben we verschillende artikelen en blogs die jou kunnen helpen als professional of werkgever. Als HR-en recruitmentbureau vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze blogs en nieuwsartikelen? Klik dan op onderstaande knop!