Inkomen en loon in de CAO Productie- en Leveringsbedrijven

De CAO Productie- en Leveringsbedrijven inkomstenindeling is nog in onderhandeling. Werkgevers hebben een voorstel gedaan met een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2025, 0,75% per 1 juli 2025 en 2% per 1 januari 2026. Daarnaast stellen zij een minimumuurloon van €16 per uur voor per 1 januari 2025 en een verhoging van de bijdrage in de zorgpremie naar €380. Vakbonden hebben echter aangegeven dat dit loonbod onvoldoende is.

De cao heeft een looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. De loonschalen worden jaarlijks aangepast op basis van de cao-afspraken.​

Salarisverhogingen en uitkeringen van de CAO Productie- en Leveringsbedrijven inkomstenindeling

In de CAO voor de Productie- en Leveringsbedrijven zijn er afspraken over jaarlijkse salarisverhogingen en uitkeringen die werknemers extra financiële voordelen bieden.

  • Eenmalige uitkeringen
    Naast de reguliere verhogingen kunnen er ook eenmalige uitkeringen, zoals bonussen of speciale loyaliteitsuitkeringen, worden verstrekt. Dit kan bijvoorbeeld een extra bonus zijn voor werknemers die langer dan een bepaald aantal jaren in dienst zijn.
  • Salarisverhogingen
    Werknemers krijgen jaarlijkse loonsverhogingen, zoals een percentage verhoging van het salaris. Bijvoorbeeld, een verhoging van 2% per 1 januari 2025 en 0,75% per 1 juli 2025 (afhankelijk van de cao-afspraken).
  • Eindejaarsuitkering
    Er is een eindejaarsuitkering van vaak rond de 4,5% van het jaarsalaris, die werknemers ontvangen als extra beloning aan het eind van het jaar.
Sollicitatie interview

Toeslagen en bijzondere vergoedingen

Werknemers die werken buiten de standaard werktijden ontvangen toeslagen. Voor overwerk geldt een vergoeding van 125% van het functie-uurloon voor de eerste 8 uur en 150% voor uren boven de 8 uur. Bij overwerk is er de mogelijkheid om (een deel van) deze vergoeding in de vorm van vrije tijd te ontvangen, na overleg met de werkgever. Daarnaast ontvangen medewerkers die werken op de dag voor feestdagen na 18.00 uur een extra toeslag van 50% van hun functie-uurloon .​

Loon naar leeftijd en ervaringsjaren

n de CAO voor de Productie- en Leveringsbedrijven wordt loon niet alleen bepaald door de functie van de werknemer, maar ook door zijn of haar leeftijd en ervaring binnen de organisatie. Dit is een manier om werknemers te belonen voor hun opgebouwde kennis, vaardigheden en de tijd die zij in het bedrijf hebben doorgebracht. De loonschalen zijn dan ook vaak gebaseerd op een combinatie van zowel de functiegroep als de duur van de werkervaring, waarbij oudere werknemers en medewerkers met meer jaren ervaring binnen het bedrijf een hoger loon ontvangen.

  1. Loonschalen op basis van ervaringsjaren
    De cao bevat vaak meerdere loonschalen die werknemers indelen op basis van hun ervaring en de tijd die ze in hun huidige functie hebben gewerkt. Meestal worden deze jaren opgesplitst in verschillende fasen:
    • Instapniveau: Werknemers die net zijn begonnen in hun functie worden vaak ingeschaald in een lagere loonschaal, met de mogelijkheid om sneller door te groeien naarmate ze meer ervaring opdoen.
    • Ervaren medewerkers: Werknemers die enkele jaren ervaring hebben opgebouwd, kunnen doorgroeien naar een hogere loonschaal, afhankelijk van hun prestaties, verantwoordelijkheid en vakkennis.
    • Senior medewerkers: Werknemers met veel jaren ervaring (bijvoorbeeld 10, 15 of 20 jaar in dezelfde functie of binnen het bedrijf) vallen vaak onder de hoogste loonschalen.

Promotie en plaatsing in een andere functie

Bij promotie of plaatsing in een andere functie wordt het salaris aangepast op basis van de nieuwe functiegroep en het bijbehorende salarisniveau. Indien het feitelijke loon van een werknemer hoger is dan het loon waarop hij volgens de cao recht heeft, worden de loonsverhogingen berekend over het feitelijke loon .

Loon en feestdagen

Werken op feestdagen wordt in de CAO Productie- en Leveringsbedrijven extra beloond om de verstoring van het privéleven van werknemers te compenseren. Dit gebeurt door middel van toeslagen en, in sommige gevallen, vervangend verlof.

  • Ploegendienst en onregelmatige werktijden: Werknemers in ploegendiensten of onregelmatige werktijden krijgen vaak een hogere toeslag voor het werken op feestdagen.
  • Toeslagen voor werken op feestdagen: Werknemers die op officiële feestdagen werken, ontvangen meestal een toeslag van 50% bovenop hun reguliere uurloon. Dit is bedoeld als compensatie voor het verlies van vrije tijd.
  • Werken op de avond voor een feestdag: Voor werk op de avond voor een feestdag (vanaf 18:00 uur) geldt vaak een toeslag van 50% boven het standaardloon.
  • Verlof of betaling: Werknemers die op feestdagen werken, hebben mogelijk recht op vervangend verlof, waardoor ze de gemiste vrije dag op een ander moment kunnen inhalen.
  • Geen verplichting om te werken: Werknemers kunnen in de meeste gevallen niet verplicht worden om op feestdagen te werken, tenzij dit in overleg met de werkgever gebeurt.

Nieuws & Blogs

Op onze website hebben we verschillende artikelen en blogs die jou kunnen helpen als professional of werkgever. Als HR-en recruitmentbureau vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze blogs en nieuwsartikelen? Klik dan op onderstaande knop!

Bron: CAO Productie- en Leveringsbedrijven