CAO Transport en Logistiek 2025 Loon en Functie-indeling
In de sector transport en logistiek spelen loon- en functie-indeling een cruciale rol bij het opstellen van eerlijke en transparante arbeidsvoorwaarden. De cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en de logistieke dienstverlening biedt duidelijke richtlijnen over hoe functies worden ingedeeld en lonen worden vastgesteld, zowel voor rijdend als niet-rijdend personeel.
Functiegroepen en Salaris in de CAO Transport & Logistiek 2025
Binnen de cao wordt iedere werknemer ingedeeld in een functiegroep, op basis van de aard en zwaarte van het werk. Deze indeling bepaalt vervolgens de loonschaal en de loontrede. De cao beschrijft verschillende functiegroepen, van administratief en ondersteunend personeel tot chauffeurs, planners en leidinggevenden. De functie-indeling vormt de basis voor een eerlijke beloning en voorkomt willekeur.
Functiegroepen in de CAO Technische groothandel 2025 Loon en Functie-indeling
Binnen de cao Transport zijn er meerdere functiegroepen. Een aantal voorbeelden:
Functiegroep D: Distributiechauffeur met lichte verantwoordelijkheden.
Functiegroep E: Nationaal chauffeur met bredere taken of fysiek zwaarder werk.
Functiegroep F t/m H: Internationaal vervoer, speciale voertuigen, extra verantwoordelijkheden of technische kennis.
De functiegroep bepaalt op welk startloon je recht hebt en hoe je loon kan doorgroeien binnen een vaste loontabel.
Hoe werkt de looninschaling in de logistieke sector?
De lonen binnen de cao Transport en Logistiek zijn vastgelegd in loontabellen. Deze worden regelmatig aangepast op basis van inflatie en onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Factoren die van invloed zijn op je loon:
Functiegroep waarin je bent ingedeeld.
Aantal dienstjaren (trede) binnen die functiegroep.
Eventuele toeslagen, zoals voor nachtwerk, wachttijd of laden/lossen.
Overuren, berekend boven een normale werkweek van 40 uur.
Code 95 nascholingsuren: sommige vergoedingen zijn gekoppeld aan het tijdig behalen van deze verplichting.
Extra aandachtspunten
Voor deeltijdwerkers geldt een loon naar rato van de gewerkte uren, maar met een minimum van het wettelijke uurloon.
Uitzendkrachten en inleenkrachten hebben recht op dezelfde basisarbeidsvoorwaarden als werknemers in loondienst, inclusief loon en functie-indeling.
Voor BBL-leerlingen geldt een aangepaste loonregeling gebaseerd op het aantal lesdagen per week en hun leeftijd.
Specifieke Loonbepalingen in de cao Loon- en Transport
De cao bevat ook gedetailleerde bepalingen over:
Loonspecificatie: De werkgever is verplicht om bij iedere loonbetaling een gedetailleerde specificatie mee te sturen waarin onder andere het brutoloon, overuren, toeslagen, inhoudingen en netto loon worden vermeld.
Proeftijd en loonbetaling: Bij het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst kan er een proeftijd worden afgesproken. Het loon wordt in deze periode overeenkomstig de cao-bepalingen uitbetaald.
Vakantiegeld en verlofdagen: Werknemers hebben recht op vakantiegeld en kunnen gebruik maken van verschillende verlofdagen, zoals roostervrije dagen en vrije dagen. Deze verlofdagen worden meegenomen in de loonbetaling.
Nieuws & Blogs
Op onze website hebben we verschillende artikelen en blogs die jou kunnen helpen als professional of werkgever. Als HR-en recruitmentbureau vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze blogs en nieuwsartikelen? Klik dan op onderstaande knop!