De moderne baanzoeker maakt een psychologische reis en die verloopt in drie duidelijke fases: passief-latent, actief-latent en actief. Wie die fases begrijpt, weet hoe en wanneer je talent écht in beweging brengt. In deze blog nemen wij je mee in drie fases. Met actuele data, praktische voorbeelden en inzichten over hoe de moderne arbeidsmarkt écht werkt.

Fase 1: De passief-latente professional

“Ik zit goed. Toch?”De passief-latente baanzoeker is tevreden. Werk is prima, collega’s zijn leuk en het salaris is oké. En toch… er zit iets onder de oppervlakte. Onbenoemde onrust. Een ongrijpbaar gevoel van: “Er zit misschien meer in.”

Deze groep is groot. Heel groot. Volgens onderzoek van Intelligence Group bevindt meer dan 60% van de Nederlandse beroepsbevolking zich in deze fase. Dat zijn miljoenen kandidaten die niet actief op zoek zijn, maar wel vatbaar voor de juiste prikkel. Ze willen dus eigenlijk niet switchen, tenzij het écht de moeite waard is. En daar ligt jouw kans als organisatie. Denk aan:

  • Inspirerende verhalen van werknemers over jullie organisatie;
  • Podcasts over werkgeluk of loopbaanontwikkeling binnen jullie organisatie;
  • Video’s die jullie bedrijfscultuur sterk in beeld brengen.
Laurieke Vinke

“De meeste organisaties focussen pas op kandidaten wanneer ze actief op zoek zijn, maar dan ben je eigenlijk al te laat. Wie talent écht wil aantrekken, moet al zichtbaar en relevant zijn in de fase waarin twijfel nog maar net begint te kriebelen.”

Laurieke Vinke – Recruitment Consultant

Wat werkt wél in deze fase?

In deze fase draait het bij de kandidaat om de intrinsieke motivatie. Geen sollicitatiedruk, ze hebben geen noodzaak. Dus harde salespraatjes werken niet. Geen vacaturetekst met “dynamisch team en marktconform salaris”. Deze kandidaten willen geraakt worden. Door échte verhalen, door cultuur, door een inkijkje in jouw organisatie waarin zij zichzelf stiekem al een beetje zien rondlopen. Zet dus in op employer branding, inspirerende content (marketing), betekenisvolle communicatie en zichtbaarheid op de juiste plekken.

Waar beweegt de passieve kandidaat zich?

  • LinkedIn (organisch en gepersonaliseerd)
  • Instagram & YouTube (bedrijfscultuur-video’s, behind-the-scenes)
  • Blogs en artikelen op HR- of carrièresites
Medewerker achter laptop vertelt over de drie fases die werkzoekende doorlopen

Fase 2: De actief-latente twijfelaar

“Misschien moet ik toch eens verder kijken…”. Dit is de fase van de innerlijke strijd. De baanzoeker twijfelt, wikt en weegt. ‘s Avonds wordt er stiekem gescrold door vacatures. LinkedIn is opeens interessant. Het cv wordt zachtjes aan geüpdatet, het profiel aangescherpt. En vrienden krijgen vragen als: “Hoe is het eigenlijk bij jouw werkgever?”

De actief-latente kandidaat staat op het kantelpunt. Eén goed verhaal, één juiste vacature of één contactmoment kan hier het verschil maken. Deze kandidaten hebben nét dat duwtje nodig om zich om te draaien naar jou. Recruiters die luisteren, écht luisteren, maken hier het verschil.

Wat triggert deze groep?

Concreetheid. Duidelijkheid. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Wat levert het me op? Hoe ziet die overstap eruit? Wat voor mensen werken daar? Laat dus vacatures leven, geef een gezicht aan je organisatie, laat medewerkers aan het woord en zorg dat het sollicitatieproces laagdrempelig is. Vergeet niet: deze kandidaten zijn vaak nog onzeker. Bevestig dat hun twijfel meer dan terecht is én dat overstappen een logische keuze mag zijn.

Populaire kanalen in deze fase:

  • LinkedIn Jobs & zoekopdrachten
  • Recruitmentbureaus met focus op persoonlijk contact
  • ‘Werken bij’-sites met cultuur- en ontwikkelingsinformatie
  • Netwerkgesprekken (zowel online als fysiek)

Fase 3: De actieve baanzoeker

‘De baanzoeker is er klaar voor.’Het moment is daar. De (actieve) werkzoekende weet wat hij wil en is bereid om stappen te zetten. Iemand besluit: ik ga voor iets nieuws. Deze fase is het meest zichtbaar, maar de kleinste groep: slechts 12-15% van de werkenden is op elk moment actief aan het solliciteren. Hier is snelheid en duidelijkheid belangrijk.

Alleen… hier is het speelveld druk. Iedere werkgever aast op deze kandidaten. En logisch: ze zijn gemotiveerd, beschikbaar en hongerig naar een nieuwe uitdaging. Maar juist daarom is snelheid en onderscheidend vermogen belangrijk.

Hoe win je deze kandidaat?

Ben snel, persoonlijk en helder. Geen onduidelijk sollicitatieproces van drie weken. Geen vaag functieprofiel. Geen gesprekken zonder richting. Deze kandidaat wil weten waar hij of zij aan toe is , vandaag nog. Dus laat zien wie je bent, geef helderheid over wat je zoekt en zorg voor een snel vervolg in het proces. En ja, dat betekent ook snel schakelen intern.

Wat werkt in deze fase?

  • Duidelijke voorwaarden (salaris, type contract, groeikansen)
  • Transparante sollicitatieprocedures
  • Respectvolle, snelle communicatie

Slim werven? Begrijp de fases van baanzoeken en speel erop in

De grootste fout in recruitment? Doen alsof iedereen zich in dezelfde fase bevindt. Het gevolg: miscommunicatie, gemiste kansen en frustratie aan beide kanten. Maar wie inspeelt op de psychologische reis van een baanzoeker, zet écht stappen vooruit. Je begrijpt beter waar je doelgroep zich bevindt en kunt daarop inspelen met de juiste boodschap, op het juiste moment.

Bovendien richten veel werkgevers hun pijlen pas op kandidaten in fase 3. Maar laten we eerlijk zijn, dan ben je te laat. De strijd om talent wordt gewonnen in fase 1 en 2.

Wat wij doen? Precies dit.

Bij Bakker & Bosch kijken we verder dan het cv of de openstaande vacature. Wij denken in mensen. In drijfveren. In timing. Of het nu gaat om Recruitment Process Outsourcing (RPO), Werving & Selectie of een HR-vraagstuk waar je tegenaan loopt? Wij zorgen dat jouw organisatie zichtbaar én aantrekkelijk is: voor kandidaten in álle fases van hun reis.

Dus: wil jij weten waar jouw ideale kandidaat zich bevindt? Of hoe jij passieve professionals raakt voordat ze actief gaan zoeken? Neem vrijblijvend contact met ons op.