De CAO Retail Non-Food bevat duidelijke afspraken over werktijden, werkroosters en rustmomenten voor medewerkers in deze sector. Hieronder lees je alle belangrijke regels en die van toepassing zijn.

De CAO Retail Non-Food bevat duidelijke afspraken over werktijden, werkroosters en rustmomenten voor medewerkers in deze sector. Hieronder lees je alle belangrijke regels en die van toepassing zijn.
Medewerkers kunnen volgens de CAO Retail Non-Food niet verplicht worden om op meer dan vijf dagen per week te werken. Dit zorgt voor voldoende rust en balans tussen werk en privé.
Winkelpersoneel mag maximaal twee avonden per week werken, behalve in de maand december.
Niet-winkelpersoneel mag maximaal drie avonden per week werken, met een gemiddelde van twee avonden per week over een periode van zes maanden. De werkgever kan in overleg met het medezeggenschapsorgaan afwijken van deze regels, mits de compensatie in geld of tijd minimaal gelijk blijft.
Volgens de CAO Retail Non-Food moet de werkgever bij het opstellen van werkroosters zoveel mogelijk rekening met de wensen van de medewerker. De medewerker dient tijdig bijzondere omstandigheden door te geven, zoals:
Medewerkers met een contractuele arbeidsduur van 20 uur of minder per week hebben recht op maximaal twee niet-inroosterbare dagen per week. Bij een arbeidsduur van meer dan 20 uur per week geldt recht op maximaal één roostervrije dag per week. Verzoeken hiervoor moeten schriftelijk uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum worden ingediend.
Om te voorkomen dat medewerkers elk weekend moeten werken, hebben zij recht op:
Een medewerker kan eens per drie maanden een vrij weekend aanvragen. Dit verzoek wordt gehonoreerd mits de medewerker in diezelfde periode bereid is om een volledig weekend te werken.
Volgens het CAO Retail Non-Food is het draaien van gebroken diensten is niet toegestaan. Dit betekent dat een medewerker geen werktijd mag hebben met een onderbreking langer dan een uur (lunch, koffiepauze en diner niet meegerekend).
De CAO benadrukt het belang van een gezonde werk-privébalans. Medewerkers zijn buiten hun rooster niet verplicht bereikbaar te zijn of communicatie van hun werkgever te volgen, tenzij in uitzonderlijke en urgente situaties.
Voor BBL-leerlingen geldt dat schooltijd wordt meegerekend als werktijd, maar deze uren worden niet doorbetaald en tellen niet mee voor vakantiedagen.
De CAO Retail Non-Food biedt heldere afspraken rondom werktijden en zorgt voor een eerlijke balans tussen werk en privé. Door deze richtlijnen te volgen, ontstaat een gezonde werkcultuur waarin zowel werkgevers als werknemers weten waar ze aan toe zijn.
Op onze website hebben we verschillende artikelen en blogs die jou kunnen helpen als professional of werkgever. Als HR-en recruitmentbureau vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze blogs en nieuwsartikelen? Klik dan op onderstaande knop!
Bron: CAO Retail Non-Food
Directeur (eigenaar)