Het STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) wordt vanaf 2024 afgeschaft. Het STAP-budget gaf werknemers de kans om met financiële ondersteuning opleidingen en cursussen te volgen. Op dit moment wordt er onderzocht op welke manier het STAP-budget kan worden afgerond en op welke andere manieren er kan worden doorgegaan met het stimuleren van leren en ontwikkelen.
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarkt Positie) is een regeling die in 2021 werd geïntroduceerd om werkenden of werkzoekenden financieel te ondersteunen bij het volgen van opleidingen en cursussen. De subsidie van maximaal € 1.000,- kun je 1 keer per jaar aanvragen en elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Per 2024 zal het STAP-budget wegens kabinetsbezuinigingen worden afgeschaft.
Het doel van het STAP-budget is om mensen de mogelijkheid te geven om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen of te verbeteren. Op deze manier kunnen ze hun kansen vergroten op de arbeidsmarkt.
Doel STAP-budget
Redenen voor de afschaffing van het STAP-budget
Als gevolg van de onderhandelingen rond de voorjaarsbesluitvorming heeft het kabinet besloten om het STAP-budget te beëindigen. De aanvraagperiodes voor het STAP-budget gaan tot eind 2023 door.
Ondanks dat het STAP-budget wordt stopgezet, blijft de behoefte aan een leven lang ontwikkeling bestaan. Zeker binnen de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt de komende periode hoe ze dit in de toekomst kan blijven stimuleren.
Wat betekent dit voor jou?
Het is zeker dat het STAP-budget eindigt in 2024. Dit betekent dat je via deze regeling geen financiële steun kunt krijgen voor opleidingen. Het is nog niet duidelijk of er een nieuwe regeling gaat komen en in welke vorm dit zal zijn.
In 2023 zijn de volgende drie aanvraagtijdvakken nog beschikbaar:
3 juli 2023 tot en met 3 september 2023
4 september 2023 tot en met 31 oktober 2023
1 november 2023 tot en met 31 december 2023
Hoewel het STAP-budget verdwijnt, zijn er nog steeds andere manieren om jezelf te ontwikkelen en je professionele vaardigheden te verbeteren. Een optie is om te kijken naar andere subsidiemogelijkheden of regelingen, die door de overheid of werkgevers worden aangeboden. Daarnaast zijn er online platforms zoals GoodHabitz die flexibele en betaalbare trainingen aanbieden.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan en weet je niet zeker of jouw werkprofiel past bij de openstaande vacatures die je hebt gevonden? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten staat klaar om je te helpen bij het vinden van nieuwe kansen!