Hoe formuleer ik een goede verzuim doelstelling?

Ieder jaar komt deze vraagstelling voorbij en wij willen als ondernemer allemaal dat het percentage verzuim omlaag gaat. We stellen deze vraag al in het begin van het jaar maar we weten nog lang niet wat het komende jaar voor ons in petto heeft. Laat staan dat we daar een percentage aan koppelen. Moeten we voor 5% gaan of toch 4,5 of 5,5% en als we nu toch bezig zijn waarom niet gewoon maar 1%. Persoonlijk geloof ik niet in deze arbitraire doelstelling want het zegt eigenlijk zeer weinig over de werkelijkheid van het begrip verzuim. We weten namelijk nog niets over het verloop m.b.t het verzuim voor het komende jaar.

Terecht of onterecht verzuim?

Wat we wel weten is dat er een onderscheidt gemaakt kan worden in terecht verzuim en onterecht verzuim (bijv. arbeidsconflicten). Werknemers zijn echt ziek en zijn dus niet in staat om te werken (door de bedrijfsarts geconstateerd).

Hoe ga ik mijn doelstelling verzuim afstemmen?

Dan gaan bedrijfsarts, opdrachtgever en wij samen afspreken hoe we dit het komend jaar gaan aanpakken.

Evalueren ziekteverzuim van het afgelopen jaar

Op het eind van het jaar zal blijken of we het onterechte verzuim helemaal uit hebben kunnen bannen en een helder percentage verzuim voor uw onderneming hebben kunnen vaststellen.
Als je geluk hebt is dit 1% en met een beetje pech zit dit percentage op 9%. Wat we wel hebben bereikt is dat diegene die ziek zijn geweest ook daadwerkelijk ziek waren, want 1% verschil, geeft ook globaal 1% verschil in de totale directe loonkosten per jaar.