In Nederland zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities en topfuncties, vooral binnen grote organisaties. Waarom is het voor vrouwen lastiger om hogerop te komen in hun carrière dan voor mannen? En hoe kan je als organisatie zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer?
Gebrek aan vrouwelijk leiderschap aan de top
Ondervertegenwoordiging van vrouwen in het management
In Nederland zijn er nog steeds minder vrouwen in topfuncties werkzaam dan mannen. Voornamelijk bij grote organisatie is het aantal vrouwen in managementposities en topfuncties erg laag. Hoe komt het dat vrouwen anno 2024 nog steeds ondervertegenwoordigd zijn? Dit heeft meerdere redenen:
Parttime versus fulltime
Vrouwen werken vaker parttime dan mannen. We spreken over parttime wanneer iemand minder dan 35 uur in de week werkt. Na het studeren kiezen vrouwen er vaker voor om parttime te werken in vergelijking met mannen die een gelijkwaardige opleiding hebben afgerond. Daarnaast maken vrouwen met een fulltime baan vaker de overstap naar een parttime werkweek dan mannen. Deze kloof in parttime werken wordt nog groter na de geboorte van een kind. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan fulltime werknemers voor leidinggevende functies. Dit betekent dat in de praktijk vaker mannen een leidinggevende functie hebben in plaats van vrouwen.
Vermijden van risico’s
Vrouwen kiezen vaak voor zekerheid in plaats van het nemen van (grote) risico’s in vergelijking met mannen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen minder snel risicovolle carrièrestappen durven te nemen. Daarnaast spreken mannen sneller hun ambities uit en krijgen ze daardoor vaker carrièrekansen dan vrouwen. Als werkgever is het belangrijk om in gesprek te blijven met je werknemers en niet zomaar ergens vanuit te gaan. Vrouwen die parttime werken of kinderen hebben zijn net zo ambitieus als mannen.
Psychologisch effect
Er werken meer mannen dan vrouwen in de top en ons brein kiest onbewust voor mensen die op ons lijken. Grote kans dat een mannelijke leider ook een mannelijke opvolger kiest die op hem lijkt. Belangrijk om dit dus in je achterhoofd te houden tijdens het sollicitatieproces. Iedereen heeft wel eens vooroordelen, maar ben bewust van dit psychologisch effect. Maak keuzes op basis van motivatie, ambitie en werkervaring én niet of iemand op jou lijkt.
Waarom is vrouwelijk leiderschap belangrijk?
Meer diversiteit in een organisatie is ontzettend belangrijk. Het zorgt voor meer innovatie, creativiteit en productiviteit. Daarnaast zijn gemengde groepen beter in samenwerken en in het oplossen van problemen. Vrouwen zijn vaak loyaler aan de organisatie en vertrekken minder snel dan bijvoorbeeld hun mannelijke collega’s. Bovendien zijn vrouwen vaker beter in het motiveren van collega’s en dat zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer.
Meer diversiteit aan de top
De eerste stap voor jou als organisatie is bewustwording. Zijn er vooroordelen? En hoe kan je deze veranderen? Bij Bakker & Bosch vinden wij diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer erg belangrijk. Wij kijken naar de kwaliteiten en unieke eigenschappen van onze mensen en of deze aansluiten met onze kernwaarden. Het is van belang dat niet alleen werkgevers, maar ook werknemers veranderen van mind-set. Ben als medewerker of beginnend leidinggevende trots op je kwaliteiten en samen zorgen we voor meer diversiteit aan de top.
Wil je meer informatie?
HR Consultant