Terwijl de arbeidsmarkt in een absurd tempo veranderd, is er één ding binnen ons vakgebied die vrijwel onveranderd blijft: de vacatureteksten. Deze lijken vaak op een grabbelton van eisen waar ieder willekeurig persoon met oren zich in zou herkennen. Een tekst waarin zoveel vage termen en clichés voorbij komen, dat het eigenlijk voor iedere organisatie geschreven kan zijn.

Onderzoek ‘Scoren met woorden’ en ‘Purple Squirrel Effect’

Onlangs analyseerde Nicol Tadema (trainer, spreker en auteur ‘Scoren met woorden’) en Mitch Geelen (Purple Squirrel Effect, gespecialiseerd is in het visualiseren van vacatures) 960 vacatureteksten om te bepalen hoe het gesteld is met de kwaliteit van de vacatureteksten. Maar liefst 83% van de vacatureteksten scoort een onvoldoende. Pak je voordeel zou ik zeggen. Met een beetje liefde en aandacht kun jij met een goede vacaturetekst heel gemakkelijk het verschil maken.

Ja, er is krapte op de arbeidsmarkt. En daarom is het zo belangrijk dat je opvalt. Kandidaten zijn net mensen. En mensen maken keuzes op gevoel. Goede vacatureteksten weten dat gevoel te raken. Een carrièremove maken is een grote beslissing en die maak je niet zomaar. Je wil voordat je reageert of het gesprek aangaat goed geïnformeerd zijn en meteen voelen dat je bij de organisatie past.  Bij het schrijven van een goede vacaturetekst draait het om de perfecte balans tussen informatie en beleving. Tuurlijk, je wil dat de tekst duidelijk en informatief is, maar tegelijkertijd moet het ook een verhaal vertellen dat kandidaten raakt. Het moet ze enthousiast maken en het gevoel geven dat ze bij jouw organisatie willen horen.

Stel je voor: een kandidaat scrolt door honderden vacatures en dan komt hij jouw vacature tegen. De functietitel maakt de kandidaat direct nieuwsgierig. Het is als een uitnodiging voor een avontuur, een kans om iets geweldigs te bereiken. En dan begint de kandidaat te lezen en elke zin zuigt hem of haar verder in het verhaal. De kandidaat ziet zichzelf al helemaal werken binnen jouw organisatie, bijdragen aan jullie missie en visie. Dat is de kracht van een goede vacaturetekst. Maar hoe bereik je dat? Hoe maak je die impact? Laten we nu samen ontdekken hoe je de juiste mensen kunt aantrekken en waarop je moet letten.

“Schrijven van een goede vacaturetekst is echt een kunst op zich. Als je wilt dat jouw organisatie de beste kandidaten aantrekt, dan moet je hierin het verschil maken. Het is niet alleen een manier om dat ontbrekende puzzelstukje in jouw organisatie te leggen. Het is eigenlijk jouw allereerste kans om een verhaal te vertellen dat meteen de kandidaat prikkelt en nieuwsgierigheid wekt. Het is jouw moment om te schitteren, om die unieke cultuur en kansen van jouw organisatie tot leven te brengen. En om kandidaten te overtuigen dat jouw organisatie de juiste plek is voor hun talenten.”

Laurens Kuijs, Communicatiespecialist

Spreek de taal van de doelgroep

Het begint allemaal met het kennen van je doelgroep. Wie zijn ze? Wat drijft hen? Wat zoeken ze in een baan? Als je dat eenmaal weet, kun je beginnen met schrijven. Doe de kandidaten een plezier en gebruik geen oersaaie zakelijke vacaturetekst. Niemand houdt van ingewikkelde interne benamingen, nietszeggende clichés of lastige corporate taal. Gewoon niet doen! Vertel jouw verhaal, spreek de taal van je doelgroep, spreek hun interesses aan en maak het persoonlijk. Laat ze voelen dat jij begrijpt wat ze zoeken. Gebruik hiervoor een vlotte, levendige, krachtige en positieve schrijfstijl die de verbeelding prikkelt. En spreek de kandidaten aan door voornaamwoorden te gebruiken zoals jij, wij en onze.

Bedrijfscultuur

Sommige kandidaten zullen je bedrijf al kennen, maar andere weer niet. Het allerbelangrijkste aan een goede vacaturetekst is dat je kunt vertellen wat voor organisatie je écht bent. Dit is waar employer branding over gaat. Employer branding is het creëren en stimuleren van een aantrekkelijke reputatie van jouw als werkgever. Vertel kandidaten over jouw waarden en wat jouw organisatie uniek maakt. Waarom moet de kandidaat nou juist voor jou kiezen? Dit helpt niet alleen om kandidaten aan te trekken die goed passen bij jouw bedrijfscultuur, maar het laat ook zien dat jouw organisatie meer is dan alleen een werkplek. Het is een totaalbeleving waarin mensen zichzelf identificeren.

Specifiek, onderscheidend en concreet

Schep een duidelijk beeld van wat de baan inhoudt. Wat kan de kandidaat verwachten? Wat maakt deze rol zo speciaal? Maak het concreet en levendig. En wat maakt jouw organisatie anders dan de rest? Breng dit naar voren in je vacaturetekst. Kandidaten willen weten waarom ze voor jou moeten kiezen, dus laat zien wat jouw organisatie te bieden heeft. Benadruk de unieke kansen en de concrete projecten.

Schets een realistisch beeld

Je kan wel willen dat je nieuwe marketingmedewerker fantastische teksten kan schrijven, alles weet over SEO, SEA-campagnes, Google Analytics, Contentmarketing, PR, E-mailmarketing én met alle ontwerpprogramma’s overweg kan, maar dat is natuurlijk onrealistisch. Vind maar eens zo’n wondermens, of anders gezegd: een schaap met de vijf poten (over clichés gesproken). Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maak een keuze wat nu echt belangrijk is. Focus je op de kerncompetenties die belangrijk zijn voor de rol. Dit zal niet alleen realistische verwachtingen scheppen, maar ook de kans vergroten om een geschikte kandidaat te vinden.

En… eerlijkheid duurt het langst

Onderscheidend schrijven is dus een goed idee, maar overdrijf het niet. Schep de juiste verwachtingen en hemel dingen niet onnodig op. Als je je de geschikte kandidaat vertelt dat jullie een paar keer per jaar een leuk uitje hebben, dat je rekening houdt met zijn of haar vaste vrije dag en dat overuren altijd worden uitbetaald, dan weet je de kandidaat vast wél enthousiast te maken.

Wat bied jij?

Onthoud dat solliciteren tweerichtingsverkeer is. Zeker in deze tijd hebben kandidaten vaak oneindig veel keus tussen alle openstaande vacatures. Zorg dat je niet alleen eist, maar ook geeft. Je moet beseffen dat kandidaten niet alleen op zoek zijn naar een baan, maar naar een totaalpakket dat past bij hun behoeften en ambities. Bijvoorbeeld het salaris is nog altijd een belangrijke pullfactor. Of een omgeving waarin ze kunnen ontwikkelen en groeien. Laat zien welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. Ben ook transparant over de beloningen en voordelen, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of opleidingsbudgetten. Dit soort pullfactoren kunnen kandidaten dat laatste zetje geven en overtuigen om voor jou te kiezen. Het is belangrijk om kandidaten het gevoel te geven dat zij niet alleen voor een baan kiezen, maar ook een kans op een betere toekomst, waarin zij worden gewaardeerd en beloond voor hun bijdragen.

Ondersteuning nodig bij jouw zoektocht naar de geschikte kandidaat?

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op. Wij ondersteunen bij jouw zoekproces door de werving en selectie op ons te nemen. Nadat we goed inzicht hebben verkregen in jouw vraag, de organisatie, de organisatiecultuur en de afdeling waar de vacature beschikbaar is, gaan wij op zoek naar een passende kandidaat. En dat is nog niet alles. We voegen ook een vleugje marketing toe aan het proces en nemen o.a. het schrijven van een effectieve vacaturetekst voor onze rekening. En we bieden nog meer op het gebied van recruitmentmarketing. Onze specialisten staan op alle gebieden voor jou klaar.