Transitievergoeding: Wat het is, wanneer je er recht op hebt en hoe het word berekend
Een transitievergoeding is belangrijk bij het beëindigen van een dienstverband. Het zorgt ervoor dat medewerkers financieel worden gecompenseerd en biedt hen ondersteuning bij de overgang naar een nieuwe baan. Maar wat houdt een transitievergoeding precies in, wanneer heeft een werknemer er recht op en hoe wordt deze berekend? In dit artikel leggen we uit waarom de transitievergoeding zo belangrijk is en hoe je deze correct toepast.
Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een financiële steun voor werknemers die hun baan verliezen. Werkgevers zijn in veel gevallen verplicht deze vergoeding te betalen bij ontslag, ongeacht of iemand een vast of tijdelijk contract had. Dit bedrag helpt medewerkers bij de overstap naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld door omscholing of sollicitatietrainingen. De hoogte van de vergoeding hangt af van het maandsalaris en hoe lang iemand in dienst was.
Wanneer heeft een medewerker recht op transitievergoeding?
Wanneer de werkgever besluit een (tijdelijk) contract niet te verlengen;
Wanneer de werkgever een werknemer ontslaat;
Wanneer een werknemer zelf ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar gedrag of nalatigheid van de werkgever.
Wanneer heeft een medewerker geen recht op transitievergoeding?
Het bedrijf gaat failliet, komt in de schuldsanering of vraagt uitstel van betaling aan;
De werknemer heeft ernstig verwijtbaar of nalatig gehandeld;
De werknemer bereikt de AOW-leeftijd of gaat met pensioen;
Er geldt een verplichte cao waarin een gelijkwaardige vergoeding beschreven staat;
De werknemer is jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld niet meer dan 12 uur per week;
Er wordt samen met de werknemer een nieuw tijdelijk contract afgesloten terwijl het vorige nog loopt, zolang er minder dan 6 maanden tussen zit;
Een medewerker werkt via een uitzendbureau.
Transitievergoeding bij ziekte
Als een werknemer na twee jaar ziekte uit dienst gaat, heeft de medewerker meestal recht op een transitievergoeding en een WIA-uitkering. Dit wordt bepaalt door het UWV op basis van hoeveel uur de medewerker nog kan werken. Tijdens de eerste twee jaar van ziekte is een wekgever verplicht om het loon door te betalen en de werknemer actief te begeleiden bij de re-integratie volgens de Wet verbetering poortwachter. Voldoet de werkgever niet aan deze verplichtingen, dan kan een loonsanctie volgen en moet de werknemer langer doorbetaald worden. In deze periode mag een zieke werknemer niet ontslagen worden, behalve in bepaalde uitzonderingen. Dan dient een werkgever meestal ook een transitievergoeding te betalen.
Kiest de organisatie ervoor om geen ontslag aan te vragen na die twee jaar? Dan blijft de werknemer formeel in dienst zonder te werken. Dit heet een slapend dienstverband en in dat geval hoef je geen transitievergoeding te betalen.
Hoe bereken je transitievergoeding?
Vanaf de allereerste werkdag, zelfs tijdens de proeftijd, heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Deze bedraagt 1/3 van het bruto maandsalaris per volledig dienstjaar. Bij tijdelijke of opeenvolgende contracten worden de dienstjaren opgeteld, zolang er niet meer dan zes maanden tussen zit. Zit er meer tijd tussen dan tellen eerdere contracten niet mee.
Ondersteuning nodig bij transitievergoeding?
Het berekenen en toekennen van een transitievergoeding kan complex zijn, vooral wanneer er uitzonderingen van toepassing zijn. Onze HR-experts staan klaar om je te helpen bij het bepalen van de juiste vergoeding voor jouw werknemers, rekening houdend met alle voorwaarden en uitzonderingen. Van tijdelijke contracten tot situaties waarin er pauzes tussen contracten zijn, wij zorgen ervoor dat je alles volgens de wet geregeld hebt.
Ondersteuning nodig bij jouw HR-vraagstuk?
Effectief verlofbeheer is essentieel voor een goed HR-beleid. Onze HR-experts kunnen jouw organisatie helpen bij het stroomlijnen van verlofprocessen.