Wat zijn personeelsdossiers?

Volgens de Nederlandse wetgeving mag een personeelsdossier enkel de zaken en gegevens bevatten die de werkgever nodig heeft om een arbeidsovereenkomst correct op te kunnen stellen. Je mag als werkgever de volgende gegevens van een werknemer in het personeelsdossier opnemen:

  • Arbeidscontract met bijbehorende bijlage
  • Kopie van identiteitsbewijs van de werknemer
  • Verzuimregistratie
  • Salarisgegevens
  • Informatie betreffende promoties en demoties
  • Beoordelings- en functioneringsverslagen
  • Gegevens van klachten en waarschuwingen

Voor de verwerking van persoonsgegevens in een personeelsdossier moet de werknemer uitdrukkelijk toestemming geven, tenzij het gaat om gegevens die op grond van wet- en regelgeving moeten worden verstrekt of noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de overeenkomst. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywet, die regelt dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens zorgvuldig verwerken. Om een goede administratie te kunnen waarborgen moeten een aantal persoonsgegevens een tijd bewaard blijven, maar mag dat niet langer dan noodzakelijk. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar; dit geldt voor basisgegevens uit jouw administratie, debiteuren- en crediteurenadministratie en de in- en verkoopadministratie en het grootboek. Een werkgever mag persoonsgegevens niet langer bewaren dan twee jaar nadat de arbeidsovereenkomst is beëindigd.

Waarom is het belangrijk om een personeelsdossier te hebben?

Iedere werkgever in Nederland is verplicht om voor elke werknemer een personeelsdossier aan te leggen en deze up-to-date te houden. In een personeelsdossier wordt bijgehouden hoe medewerkers functioneren, voortgang en wat de gemaakte afspraken zijn. Deze zaken kunnen belangrijk zijn om bij te houden, aangezien je als werkgever deze documenten kunt gebruiken om bijvoorbeeld een promotie te rechtvaardigen of een ontslag te kunnen gronden.

Wat bieden wij?

Wij begrijpen dat effectief personeelsbeheer belangrijk is voor het succes van jouw bedrijf, daarom bieden wij jou een uitgebreide dienst voor het onderhouden van jouw personeelsdossier dat jouw HR-processen optimaliseert. Met onze dienst kun je moeiteloos alle relevante informatie over jouw werknemers beheren, persoonlijke gegevens, arbeidscontracten, opleidingen en prestatiebeoordelingen. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint met het organiseren van de personeelsgegevens of een groot bedrijf dat zoekt naar een efficiëntere manier van HR-processen, wij hebben de oplossing die bij jouw behoeften aansluit.

Ontdek de essentie van effectief personeelsbeheer met onze complete dienst voor personeelsdossiers. Wij optimaliseren jouw HR-processen en voldoen aan wettelijke eisen. Beheer moeiteloos alle werknemersinformatie, van persoonlijke gegevens tot prestatiebeoordelingen. Of je nu een klein bedrijf bent of een grote onderneming, wij hebben de oplossing die bij jou past. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Ondersteuning nodig bij jouw vraagstuk?

Nieuwsgierig wat wij voor jou nog meer kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op. Naast onze HR support dienstverlening bieden wij nog veel meer services aan, zoals HR interim, HR consultancy,  HR projecten en verzuimbegeleiding. We komen graag bij je langs om alle mogelijkheden te bespreken. 

Bakker & Bosch – Weet Wat Werkt.