Waarom is het wetsvoorstel ‘werken waar je wilt’ door de Eerste Kamer afgewezen? De beslissing, gevoed door zorgen over administratieve lasten en de noodzaak van de wet, benadrukt het belang van open gesprekken over flexibel werken. In een tijd waarin werkgeluk en thuiswerken steeds centraler staan, biedt deze ontwikkeling nieuwe perspectieven en uitdagingen voor de manier waarop we werken. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Eerste Kamer verwerpt Wet ‘werken waar je wilt’
Wet flexibel werken (Wfw)
Afgelopen week heeft de Eerste kamer besloten om het wetsvoorstel ‘werken waar je wilt’ af te wijzen. Het wetsvoorstel was bedoeld om werknemers wat meer flexibiliteit in hun werklocatie te bieden, alleen heeft dit tot enige bezorgdheid geleid. De bezorgdheid is vooral over de werkgevers. Zij zouden door deze wet extra administratieve lasten ervaren. Ten slotte waren er ook veel twijfels over de noodzaak van de wet ‘werken waar je wilt’, is het echt wel zo hard nodig?
Heb je 10 of meer werknemers in dienst? Dan zou jouw werknemer meer rechten hebben gekregen met betrekking tot thuiswerken. De Wet flexibel werken (Wfw) maakte thuiswerken wettelijk mogelijk. Jouw werknemer kon een verzoek indienen om vanuit huis te werken, of juist op kantoor. En je had niet zomaar het recht om dit verzoek te weigeren. Het verzoek tot aanpassing van de werkplek moest op dezelfde manier worden behandeld als verzoeken tot wijziging van werktijden of arbeidsduur.
Wet flexibel werken (Wfw)
Thuiswerkbeleid blijft in handen van organisaties
De meest van leden van de Eerste Kamer concludeerde dat de beslissingen over het thuiswerken het beste genomen kunnen worden door de bedrijven zelf. Juridisch betekent dat er eigenlijk niks veranderd ten opzichte van de huidige situatie. Het voeren van gesprekken over flexibiliteit in hun werklocaties blijft een belangrijk punt en wordt door de afwijzing van de wet ‘werken waar je maar wilt’ nog belangrijker.
Wat betekent werkgeluk? In essentie is het niets anders dan het ervaren van geluk tijdens je werk. Hoewel het eenvoudig klinkt, is het vaak iets waar niet genoeg aandacht aan wordt besteed.
Definitie werkgeluk
Thuiswerken en werkgeluk
Het vinden van talent in deze tijden is niet altijd even gemakkelijk door de krappe arbeidsmarkt. Voor personeel wordt werkgeluk steeds belangrijker en thuiswerken draagt bij aan dit stukje werkgeluk. Het blijkt namelijk dat 60% van de werknemers minimaal de helft van de tijd thuis willen werken. Als werkgever is het dan ook van belang om hier aandacht aan te schenken.
Bakker & Bosch helpt je verder
Heb jij als werkgever moeite met het vinden van het juiste talent? Wij helpen je graag verder. Neem via onderstaande knop contact met ons op.