Uitdaging in het binden en boeien van Generatie Z

Generatie Z staat bekend als “Digital Natives” vanwege hun omgang met technologie en sociale media. Deze jonge talenten zijn wereldwijd betrokken en hebben een sterke drang naar creativiteit en zelfexpressie. Deze jonge medewerkers hechten veel waarde aan maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, en ze zijn gefocust op werk dat zingeving biedt en bijdraagt aan positieve verandering. Het binden en boeien van Generatie Z kan soms een uitdaging zijn, omdat ze constant op zoektocht zijn naar dé ideale werkomgeving.

Even terug naar de basis

Gen Z (ook wel bekend als Zoomers) is geboren tussen 1996 en 2010 en bevindt zich momenteel in de leeftijdsgroep van 13 tot 27 jaar. Opgegroeid in het tijdperk van internet, apps, sociale media en smartphones, zijn ze vrijwel altijd online en verbonden.

Gen Z staat bekend om hun creativiteit en verlangen naar zelfexpressie. Dit is duidelijk zichtbaar in hun kledingstijl, muziekvoorkeur en online contentcreatie. Ze streven naar authenticiteit en willen een persoonlijke bijdrage leveren. Het binden en boeien van Generatie Z kan een uitdaging zijn, want voor Gen Z heeft werk vaak een andere betekenis dan voor voorgaande generaties. Ze werken niet alleen voor het inkomen, maar ook om nieuwe vaardigheden te leren, voldoening te vinden en een positieve impact te hebben. Deze generatie is pragmatischer, realistischer, autonomer, evenwichtiger en daadkrachtiger én hier kan jouw bedrijf op inspelen.

Wat kun je dan doen als werkgever om Generatie Z aan je te binden?

In een tijd van schaarste op de arbeidsmarkt is het juist belangrijk om meer aandacht te besteden aan generatie Z. Als je deze jongere generatie wil binden en boeien, dan moet je kiezen voor een lange termijn aanpak. Denk aan een ijzersterke onboarding, flexibele werkafspraken en blijvende coaching.

Leef je in, in deze generatie

Juich ambitie toe, maar zet daar tegenover een stappenplan voor het aanleren van de nodige skills. De beloning zal uiteindelijk een keer komen, maar niet direct. Dat moet je duidelijk maken. Zolang ze kunnen groeien en leren van anderen in een fijne werkomgeving, groeit de kans dat jongeren blijven.

Meedenken over innovatie

Deze generatie heeft een frisse visie en zijn enorm  gericht op verbetering. Van nieuwe projecten krijgen ze energie.

Flexibel werken

Thuiswerken is sinds de coronatijd een logisch onderdeel geworden van veel kantoorbanen, maar de nieuwe generatie denkt graag een paar stappen verder zoals een workation. Een workation is een combinatie van hard werken (work) en vakantie (vacation) vieren. Durf als werkgever open te staan voor zulke afspraken.

Praktische tips om Gen Z te boeien en te binden aan jouw organisatie

 • Werk met concrete doelen en vertrouw erop dat ze deze halen.
 • Coach ze als leidinggevende en geef ze de ruimte en vrijheid om het werk zelf in te richten.
 • Laat ze zien en horen welke impact zij maken voor je bedrijf.
 • Zorg dat er een goed onboardingsproces is en dat ze zich kunnen optrekken aan een ervaren collega.
 • Creëer een fijne werksfeer, waar ook teambuildingsactiviteiten erg belangrijk zijn. Betrokkenheid is ook voor deze generatie erg belangrijk.
 • Communiceer online, kort en bondig.
 • Sta open voor hybride werkmogelijkheden. Ondanks dat deze generatie graag op kantoor aanwezig is, werken zij ook graag vanuit andere locaties. Het is aan te raden om thuiswerkmogelijkheden mogelijk te maken.
 • Faciliteer deze generatie met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

“Medewerkers van Generatie Z willen hun skills blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om trainingen voor persoonlijke ontwikkeling aan te bieden en te zorgen voor een online trainingsplatform. Bewaak dat er geregeld voortgangsgesprekken gevoerd worden en maak hun groeitraject duidelijk.”

Ilse in ’t Zandt, HR Consultant

De rol van HR: waar moet je voor waken?

 • Voorkom een burn-out: Blijf goed met deze generatie in gesprek, want ze zijn kritisch én snel op dingen uitgekeken. Ze lopen een hoog risico op een burn-out. Ze hebben namelijk een snelle leefstijl, ambitieus en ervaren keuzestress. Dus werkgever, blijf vragen wat ze bezig houdt en blijf ze coachen.
 • Zelfgericht: Een valkuil kan zijn dat sommigen uit deze generatie als zelfgericht worden gezien en een verlangen hebben naar snelle carrière successen. Het kan helpen om te erkennen dat samenwerking en het opbouwen van relaties ook cruciaal zijn voor professioneel succes.
 • Kortetermijndenken: Door hun ervaring met onmiddellijke voldoening en constante afleidingen uit online content kunnen sommige werknemers uit Gen Z de neiging hebben om zich te concentreren op kortetermijndoelen in plaats van langetermijnvisies. Het is essentieel om de waarde van langetermijnplanning en doorzettingsvermogen te begrijpen.

Succesvol samenwerken met Gen Z

Gen Z vormt een unieke en dynamische doelgroep op de hedendaagse arbeidsmarkt, gedreven door hun digitale verbondenheid en streven naar zinvol werk. Het benaderen van deze jonge talenten vergt een aanpak waarbij inlevingsvermogen, flexibiliteit en continue groeikansen centraal staan. Door te investeren in een sterke onboarding, betrokkenheid en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, kunnen organisaties deze generatie effectief binden en boeien. Toch is het van belang om alert te zijn op mogelijke valkuilen, zoals burn-out risico’s, kortetermijndenken en zelfgerichtheid. Een balans tussen realistische verwachtingen en langetermijnvisies zal niet alleen de betrokkenheid en loyaliteit van Gen Z versterken, maar ook bijdragen aan een succesvolle en duurzame samenwerking voor de toekomst. En dat is toch wat je wilt als werkgever?

Contact

Ben je op zoek naar effectieve strategieën om de dynamische Generatie Z aan te spreken? Bij Bakker & Bosch begrijpen wij de unieke behoeften en verwachtingen van deze opkomende talenten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met het binden en boeien van Generatie Z.