Wat betekent duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid verwijst naar het vermogen van medewerkers om productief en gemotiveerd te blijven werken gedurende hun loopbaan. Het gaat om het bevorderen van de gezondheid, het welzijn, de ontwikkeling en de betrokkenheid van medewerkers. Duurzame inzetbaarheid houdt rekening met zowel de behoeften van de medewerkers als de strategische doelstellingen van de organisatie.

Waarom moet je hiermee aan de slag?

Aandacht geven aan duurzame inzetbaarheid zorgt voor medewerkers die meebewegen met de veranderingen in je organisatie. Medewerkers worden gemotiveerd, flexibeler en productiever. Geef je ze de juiste tools, dan heb je daar als organisatie direct profijt van.

Misschien niet meer dan logisch, maar gelukkige en gemotiveerde medewerkers zorgen voor een lager verloop. Is er aandacht voor ontwikkeling, gezondheid en welzijn, dan creëer je een werkomgeving waarin het prettig is om te werken. En gaan medewerkers wel weg? Zorg er dan voor dat ze met een fijn gevoel over jouw organisatie weggaan en ambassadeur blijven voor potentiële nieuwe medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid: Gezondheid, Ontwikkeling en Welzijn

Hoe zet je duurzame inzetbaarheid in?

Duurzame inzetbaarheid is en breed begrip. Maar hoe pas je dit nou toe binnen je organisatie? Er zijn honderden initiatieven te noemen waar je mee aan de slag kan. Wij noemen een paar voorbeelden:

  • Opleiding en ontwikkeling. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, verkrijgen ze nieuwe vaardigheden en kennis die ze in kunnen zetten in de veranderende organisatie. (ontwikkeling)
  • Flexibele werkvormen. De mogelijkheid hybride te werken, deeltijd te werken of flexibel om te gaan met werktijden, stelt medewerkers in staat een goede balans tussen werk en privé te behouden. Dit draagt bij aan welzijn en helpt burn-out te voorkomen. (welzijn)
  • Vitaliteitsprogramma. Het is al lang niet meer alleen een taak van de medewerker om te zorgen voor een goede gezondheid. Als werkgever kun je een stimulerende en faciliterende rol oppakken. Want ook jij als werkgever hebt er baat bij dat je medewerkers gezond zijn. Zorg voor ergonomische aanpassingen, biedt fitness aan of zorg voor mindfulness trainingen. (gezondheid)
  • Kennisdeling en interne mobiliteit. Het bevorderen van kennisdeling en interne mobiliteit stelt medewerkers in staat nieuwe uitdagingen aan te gaan en zich breder te ontwikkelen binnen de organisatie. Enkele voorbeelden hoe je dit kan inzetten: intern netwerken, jobrotatie, jobshadowing of het creëren van interdisciplinaire projectteams. (ontwikkeling)
  • Coaching. De meeste medewerkers ontwikkelen niet uit zichzelf, maar hebben daar hulp bij nodig. Door ze te coachen of een mentor toe te wijzen, help je medewerkers om actief bezig te zijn met hun ontwikkeling, welzijn en gezondheid. Mentoren kunnen waardevolle begeleiding bieden op basis van hun ervaring en kennis, terwijl coaches kunnen helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden of het overwinnen van obstakels. (welzijn)

De kracht van duurzame inzetbaarheid

Door te investeren in duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, kun je als organisatie een positieve werkomgeving creëren, de prestaties verbeteren, talent behouden en innovatie stimuleren in een dynamische arbeidsmarkt!

Weten hoe je dit het beste kunt doen in jouw organisatie? Vraag onze HR consultants om advies.