De rol van de leidinggevende versus HR in verzuimbegeleiding

Vaak zien wij dat HR een belangrijke rol heeft bij verzuimbegeleiding. Zij worden gezien als de experts en daarmee ook als de verantwoordelijke hiervoor. Wij denken dat het anders kan. Wij zijn van mening dat de leidinggevende in de lead gezet moet worden als het gaat over het contact en de begeleiding van de medewerker die verzuimt. We vertellen je graag waarom!

Waarom de leidinggevende?

De leidinggevende speelt een cruciale rol bij het contact en de begeleiding van een medewerker die verzuimt. Hieronder geven wij 3 redenen waarom wij van mening zijn dat de leidinggevende het voortouw moet nemen.

1. Communicatie met de medewerker

Leidinggevenden hebben een directe relatie met de medewerkers, begrijpen hun werkzaamheden en hebben vaak een goed inzicht in hun capaciteiten. Daarnaast kunnen leidinggevenden het ziekteverzuim beter monitoren, omdat ze regelmatig met hun teamleden communiceren en de eerste tekenen van problemen opmerken.

2. Vertrouwensband en betrokkenheid

Een sterke vertrouwensband tussen leidinggevenden en medewerkers is essentieel voor effectieve verzuimbegeleiding. Medewerkers voelen zich vaak meer op hun gemak bij het bespreken van hun gezondheidsproblemen met hun leidinggevende, omdat er al een bestaande relatie is. Leidinggevenden kunnen empathie en begrip tonen voor individuele omstandigheden en medewerkers helpen bij het vinden van passende oplossingen. Dit verhoogt de betrokkenheid en het gevoel van steun bij de medewerker, wat bijdraagt aan een sneller herstel en een succesvolle re-integratie.

3.  Kennis van het werk

Leidinggevenden hebben gedetailleerde kennis van het werk en de organisatie waarin ze actief zijn. Ze begrijpen de eisen van de functie en kunnen in overleg met de medewerker aanpassingen doen om het werk beter af te stemmen op hun capaciteiten tijdens het herstelproces. Door het aanbieden van vervangende werkzaamheden, kan de leidinggevende de medewerker betrokken houden bij het werk. Dit houdt de drempel laag richting terugkeer.

“Mijn ervaring is dat de aanpak van verzuim het beste werkt als je het samen doet. Verzuim heeft invloed op de gehele organisatie en het is daarom ook een collectieve verantwoordelijkheid om het te voorkomen en aan te pakken. Daar help ik organisaties graag bij!”

Hanneke van Boxtel – Verzuimbegeleiding

Makkelijker gezegd dan gedaan

Niet iedere leidinggevende heeft de juiste vaardigheden om de verzuimbegeleiding goed op te pakken. Dit is een reden waarom HR nog vaak ingezet wordt. Als je kijkt naar redenen waarom de leidinggevende in de lead moet zijn, snap je ook dat het waardevol is om te investeren in het ontwikkelen van deze skills bij de leidinggevenden.

Ben je benieuwd welke essentiële vaardigheden belangrijk zijn om te hebben als leidinggevende? En wil je weten wat ons advies is betreft verzuimbegeleiding? Download dan hieronder onze whitepaper.